Header Fahrenheit link naar start Stichting Lezen
     
   
Tips voor de school   Archief                
     

 

 

  Tips voor de School - Archief

Het archief met tips voor scholen wordt binnenkort aangevuld.


De leraar van Bart Koubaa
Het nieuwe boek van Bart Koubaa heet De leraar en heeft een leraar Nederlands in de hoofdrol. Een leraar uit het beroepsonderwijs bovendien. Uitgelezen leesvoer voor Fahrenheit451-leerkrachten. Al mogen we hopen dat dit boek niet de troost der herkenning biedt.

In De leraar is De Kraai aan het woord: ‘een uitgebluste leraar Nederlands die al bijna zeventwintig jaar lesgeeft op een beroepsschool waar automechanica en lassen worden onderwezen en waar het merendeel van de allesbehalve gemotiveerde scholieren van allochtone oorsprong is'.*

Naast fotografie, neurologie en Japan maakt vooral onderwijs het centrale thema uit van De Leraar .


Frank Hellemans noemt De leraar in Knack: ‘een bom van een boek' en mogelijk de ‘definitieve doorbraak' van Bart Koubaa.

*citaat uit: ‘Leer onze scholieren opnieuw Nederlands' / Frank Hellemans, in: Knack, 25 maart 2009, 80-82

Meer lezen?
De leraar / Bart Koubaa, Querido, 2009

Poëzie voor mindertalige jongeren
Dingen die je niet kunt zeggenJeugd en Poëzie heeft een nieuwe bundel uit voor mindertalige jongeren: Dingen die je niet kunt zeggen. Bij de bundel horen ook een dvd met animatiefilmpjes en gedichten in gebarentaal, en een boek vol praktische lessuggesties rond poëzie.

In de bundel Dingen die je niet kunt zeggen verzamelde Jeugd en Poëzie gedichten van laureaten uit de Soetendaelle-poëziewedstrijd. Ze werden geschreven door kinderen en jongeren uit het (buitengewoon) secundair onderwijs.
Bij de bundel hoort een boek met werkvormen met suggesties en ideeën om zelf te schrijven of om meer te doen met de gedichten. Je vindt er o.m. ideeën voor kooklessen, knutselmomenten en schoolfeesten gebaseerd op gedichten. Wie wil kan zijn gedichten doorsturen naar Jeugd en Poëzie. Een schrijfdocent leest ze en mailt tips om de teksten - eventueel - te laten doorgroeien.

Op de bijbehorende dvd vind je een videoreportage waarin jongeren uit het BuSO vertellen waarom ze poëzie lezen en schrijven en geestige animatiefilmpjes die een ASO-klas maakte bij enkele van de gedichten. Een tiental gedichten werd bovendien getolkt in Vlaamse Gebarentaal.
Het pakket is er in de eerste plaats voor jongeren met minder taal, d.w.z. leerlingen met een andere thuistaal of taalachterstand vanwege een mentale beperking, maar veel tips zijn makkelijk te vertalen naar poëzielessen voor het beroeps- en technisch onderwijs.

Praktisch
De bundel Dingen die je niet kunt zeggen kost 19,95 euro. Dvd en lesmap kosten 12,50 euro.
Het totaalpakket (bundel, dvd en lesmap) krijg je voor 30 euro.
Bestellen kan via www.jeugdenpoezie.be of in boekhandels van Baeckens Books.
Meer info bij Kristien@jeugdenpoezie.be.

 
Real Time Web Analytics